Överbelastningsskador
En överbelastningsskada är en typ av skada som uppstår när vävnader i kroppen, såsom muskler, senor, ligament eller andra mjukdelar, utsätts för mer stress eller belastning än de kan hantera. Denna typ av skada inträffar oftast som ett resultat av repetitiva rörelser, överanvändning av en viss kroppsdel eller bristande återhämtning mellan aktiviteter.

Orsak & vanliga symtom
När en kroppsvävnad utsätts för överbelastning kan det uppstå mikroskador eller inflammation i vävnaden. Det kan leda till smärta, svullnad, minskad rörlighet och funktionsnedsättning. Vanliga överbelastningsskador inkluderar:
Tendinit: Inflammation eller skada i en sena.
Bursit: Inflammation eller irritation i en slemsäck, vilket är en vätskefylld påse som minskar friktionen mellan senor och ben.
Stressfraktur: En liten spricka i benet som uppstår på grund av repetitiv belastning.
Muskelsträckning eller muskelbristning: Skada på muskelfibrerna på grund av överbelastning eller översträckning.
Ligamentskada: Skada eller översträckning av ligament, som är de strukturer som håller samman benen i en led.
Överansträngning av nervvävnad: Repetitiv belastning kan även leda till nervrelaterade besvär som nervkompression eller nervirritation.
Hur går en behandling till?
Innan vi utför en behandling gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen.
Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.