top of page

Diskbråck

Ett diskbråck eller en buktande disk, är en skada på en av de mjuka kuddliknande skivorna (diskarna) som fungerar som stötdämpare mellan kotorna i ryggraden. Diskarna består av en yttre ring av starkt brosk och en geléliknande substans i mitten.

När ett diskbråck inträffar buktar den geléliknande substansen ut genom den skadade eller försvagade delen av disken. Detta kan resultera i olika grader av smärta och obehag samt påverka närliggande nerver och vävnader.

Diskbråck

Orsak & vanliga symtom

Symtom på ett diskbråck kan variera beroende på platsen och omfattningen av skadan, men vanliga symtom inkluderar:

Ryggsmärta: Smärta i det drabbade området av ryggen kan vara närvarande. Det kan vara en dov, molande smärta eller en skarp, stickande smärta.

Smärta som strålar ut: Om diskbråcket påverkar nerverna i närheten kan smärtan stråla ut längs nervens bana. Till exempel kan smärtan stråla ut i skinkan, låret eller benet. Detta kan också åtföljas av domningar, stickningar eller svaghet i det drabbade området.

Muskelsvaghet: Diskbråck kan påverka nervfunktionen och orsaka muskelsvaghet i det drabbade området. Det kan vara svårt att utföra vissa rörelser eller ha nedsatt kraft i benet eller foten.

Försämrad rörlighet: Diskbråck kan leda till stelhet och begränsad rörlighet i ryggraden.

Diskbråck kan orsakas av olika faktorer, inklusive åldrande, degenerativa förändringar i diskarna, överbelastning, ryggskador eller trauma. Vissa riskfaktorer, som att vara överviktig, ha dålig hållning eller ha en stillasittande livsstil, kan också öka risken för diskbråck.

Hur går en behandling till?

Innan vi utför en behandling gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen.

Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.

BOKA TID IDAG!

bottom of page