top of page

Ischias

Ischias eller falsk ischias kan upplevas som en intensiv smärta i sätet och ner mot baksida lår och underben. Ibland kan smärtan eller obehaget kännas hela vägen ner mot tårna. Ischias är egentligen ingen diagnos, utan ett symtom som orsakas av en kompression eller irritation på ischiasnerven, eller pga spända sätesmuskler som irriterar nerven.

Ischias

Orsak & vanliga symtom

Ischias kan bero på olika faktorer som exempelvis:
- Diskbråck: När en intervertebral disk, som fungerar som en stötdämpare mellan ryggkotorna, buktar ut och trycker på ischiasnerven kan det leda till ischias.

- Spinalstenos: En förträngning av ryggmärgskanalen kan orsaka tryck på ischiasnerven.

- Piriformissyndrom: Piriformis-muskeln, som ligger djupt i sätesmusklerna, kan bli spänd eller kramas och orsaka ischiasliknande smärta genom att trycka på ischiasnerven, även känt som falsk ischias.

Symtomen på ischias kan variera från mild till svår smärta och inkluderar ofta en smärta som strålar från nedre delen av ryggen ner i benet och kan nå ända ner till foten.
- Domningar, stickningar eller försvagning i benet eller foten.
- Smärta som förvärras vid hosta, nysning eller ansträngning.
- Svårigheter att sitta eller stå under längre perioder.

Hur går en behandling till?

Innan vi utför en behandling gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen.

Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.

BOKA TID IDAG!

bottom of page