top of page

Kroniskt ont i nacke och skuldra

Kronisk ont i nacke och axlar är en smärttillstånd som varar längre än tre till sex månader. Det är vanligtvis resultatet av en underliggande sjukdom, skada eller tillstånd i nacken och axlarna. Skillnaden mellan akut smärta och kronisk smärta är att den senare varar betydligt längre och kan vara mer komplicerad att behandla.

Kroniskt ont i nacke och skuldra

Orsak & vanliga symtom till kroniskt ont i nacke och skuldra

Vanliga orsaker till kroniskt ont i nacke och skuldra kan inkludera:


1. Muskel- och ligamentskador: Skador på muskler och ligament i nacken och skuldrorna, särskilt om de inte läker ordentligt, kan leda till kronisk smärta.

2. Dålig hållning: Att sitta eller stå med dålig hållning över långa perioder kan belasta nacke och skuldror och leda till kronisk smärta.

3. Artrit: Inflammation i lederna, såsom cervikal spondylartros eller andra former av artrit, kan orsaka kronisk smärta i nacke och skuldra.

4. Diskproblem: Diskbråck eller degenerativa förändringar i ryggradens diskar kan orsaka smärta och obehag i nacke och skuldra.

5. Whiplash-skada: En tidigare whiplash-skada, som vid en bilolycka, kan leda till långvarig smärta i nacken och skuldrorna.

6. Nervkompression: Kompression av nerver i nacken, som vid cervikal spinal stenos eller bråck, kan orsaka kronisk smärta och obehag.

7. Stress och spänningar: Kronisk stress och spänningar kan leda till muskelknutor och spänningar i nacke och skuldra.

8. Repetitiva rörelser: Upprepade rörelser eller arbetsuppgifter som involverar nacke och skuldror, särskilt om de utförs i dålig ergonomi, kan leda till kronisk smärta.

9. Svaga muskler: Otillräcklig styrka i nack- och skuldermuskulaturen kan leda till överbelastning och smärta.

10. Sjukdomar och infektioner: Vissa sjukdomar och infektioner, såsom fibromyalgi eller meningit, kan orsaka långvarig smärta i nacke och skuldra.

11. Sömnproblem: Otillräcklig eller dålig sömnkvalitet kan påverka kroppens förmåga att återhämta sig och bidra till kronisk smärta.

12. Åldrande: Åldrande innebär ofta degenerativa förändringar i muskler, ligament och leder, vilket kan bidra till kronisk smärta i nacke och skuldra.Vanliga symtom på kroniskt ont i nacke och skuldra kan inkludera:


1. Kontinuerlig smärta: Kroniskt ont i nacke och skuldra karakteriseras av långvarig smärta som varar i mer än några veckor eller månader.

2. Stelhet: Känslan av stelhet i nacken och skuldrområdet är vanligt vid kronisk smärta och kan göra det svårt att röra huvudet och axlarna fritt.

3. Muskelspänningar: Kronisk smärta kan leda till ihållande muskelspänningar i nacke och skuldror, vilket kan öka obehaget.

4. Huvudvärk: Smärtan kan stråla ut och orsaka kroniska huvudvärkar, särskilt från nacken och över huvudet.

5. Nedsatt rörlighet: Personer med kroniskt ont i nacke och skuldra kan uppleva begränsad rörlighet och svårigheter att utföra vissa rörelser.

6. Domningar och stickningar: Smärta och irritation i nerverna kan orsaka domningar och stickningar som strålar ut i armarna och händerna.

7. Svaghet: Kronisk smärta kan leda till muskelsvaghet i nacke och skuldror, vilket kan påverka förmågan att utföra vissa uppgifter.

8. Svårigheter att sova: Smärta och obehag kan påverka sömnkvaliteten och leda till svårigheter att somna eller bibehålla en bekväm sömnposition.

9. Känslighet för vädret: Vissa personer med kronisk smärta i nacke och skuldra kan uppleva ökad obehagskänslighet vid förändringar i vädret.

10. Humörförändringar: Kronisk smärta kan påverka den psykiska hälsan och leda till humörförändringar, inklusive irritabilitet och nedstämdhet.

11. Försämrad livskvalitet: Smärtan och dess konsekvenser kan påverka den övergripande livskvaliteten genom att begränsa fysisk aktivitet och social interaktion.


Det är viktigt att notera att symtomen kan variera mellan individer och bero på den underliggande orsaken till smärtan. 

Hur går en behandling för kroniskt ont i nacke och skuldra till?

Innan vi utför en behandling för kroniskt ont i nacke och skuldra gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen. 


Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.

BOKA TID IDAG!

bottom of page