top of page

Nackspärr

Nackspärr, även känt som akut nacksmärta, är ett tillstånd som kan uppstå när du plötsligt upplever smärta, stelhet och svårigheter att röra huvudet och nacken. Detta tillstånd kan vanligtvis härledas till en hastig och oväntad rörelse eller överansträngning av musklerna i nacken och skuldrorna.


Nackspärr kan vara mycket besvärligt och begränsa rörligheten i nacken, vilket påverkar vardagliga aktiviteter som att köra bil, arbeta vid datorn eller titta på TV. Smärtan kan vara skarp eller molande och kan stråla ut från nacken till skuldrorna och till och med upp till huvudet.


Behandling för nackspärr kan innefatta vila, applicering av kyla eller värme på det drabbade området, användning av smärtlindrande medel och antiinflammatoriska läkemedel samt genomförande av övningar för att stärka och sträcka ut nackmusklerna som en kiropraktor kan hjälpa dig med.

Nackspärr

Orsak & vanliga symtom till nackspärr

Nackspärr kan orsakas av olika faktorer, och några vanliga orsaker är:


Plötsliga rörelser

En snabb och oväntad rörelse, som att vrida huvudet för snabbt eller böja det i en ovanlig vinkel, kan leda till nackspärr. Detta kan inträffa vid exempelvis en plötslig vändning under sömnen eller vid idrottsaktiviteter.


Överansträngning

Att överanstränga nackmusklerna genom att utföra tunga lyft eller upprepa samma rörelser om och om igen kan öka risken för nackspärr.


Dålig arbetsställning

Att sitta i en dålig arbetsställning under långa perioder, särskilt om huvudet och nacken är i en oergonomisk position, kan orsaka nackspärr. Detta kan vara vanligt vid arbete vid datorn eller när du använder en mobil enhet under längre tid.


Stress

Stress och spänning kan påverka musklerna och bidra till utvecklingen av nackspärr. Musklerna i nacken kan dra ihop sig som en reaktion på stress.


Sovposition

En olämplig sovposition, som att sova med huvudet i en konstig vinkel eller på en obekväm kudde, kan resultera i nackspärr.


Kyla

Att vara exponerad för kyla, särskilt om du inte är ordentligt klädd, kan leda till att musklerna drar ihop sig och orsaka nackspärr.


Åldrande

Åldersrelaterade förändringar i musklerna och lederna kan öka risken för nackspärr.


Att vara medveten om dessa orsaker och vidta förebyggande åtgärder, som att bibehålla en god arbetsställning, undvika plötsliga rörelser och se till att ha en bekväm sovposition, kan minska risken för nackspärr. 


Symtom på nackspärr kan variera, men vanligt förekommande symtom är:


Smärta

En plötslig och skarp smärta i nacken är ett tydligt symtom på nackspärr. Smärtan kan vara lokaliserad till en sida eller stråla ut över hela nacken.


Stelhet

Nackspärr åtföljs ofta av en känsla av stelhet i nackmusklerna. Att försöka röra huvudet i olika riktningar kan vara smärtsamt och begränsat.


Svårigheter att vrida eller luta huvudet

Det kan vara smärtsamt och svårt att vrida huvudet åt sidorna eller böja det framåt och bakåt på grund av ökad stelhet och smärta.


Muskelkramp

Musklerna i nacken kan dra ihop sig och orsaka en känsla av kramp. Detta kan förvärra stelheten och smärtan.


Huvudvärk

Nackspärr kan ibland åtföljas av huvudvärk, särskilt om muskelspänningen strålar upp i huvudet.


Smärta vid rörelse

Smärtan kan förvärras när du försöker utföra rörelser som involverar nacken, som att titta uppåt eller neråt.


Ömhet

Beröring eller tryck på de drabbade områdena kan vara ömt och öka obehaget.


Svårigheter med finmotorik

Förlust av precision och finmotorisk kontroll kan uppstå, vilket kan påverka förmågan att utföra detaljerade uppgifter som att skriva eller knäppa knappar.

Hur går en behandling för nackspärr till?

Innan vi utför en behandling för nackspärr gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen. 


Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.

BOKA TID IDAG!

bottom of page