top of page

Smärtor i bröstryggen

Smärtan i bröstryggen är en obehaglig känsla som vanligtvis manifesterar sig mellan skulderbladen, men den kan också stråla uppåt mot nacken eller ut mot revbenen. Det är en vanlig upplevelse för många att känna en molande eller brännande känsla i detta område, som kan vara ihållande och påverka ens dagliga liv. Denna smärta kan också åtföljas av en känsla av trötthet och stelhet som kan vara mycket besvärande. 


Det är viktigt att notera att ont i bröstryggen kan ha många orsaker, inklusive muskulära spänningar, nedsatt rörlighet i ryggraden eller till och med underliggande medicinska tillstånd. Att söka professionell hjälp från en erfaren kiropraktor kan vara avgörande för att lindra denna smärta och återfå din fysiska komfort och livskvalitet.


Om bröstryggen

Bröstryggen är den del av ryggraden som ligger i bröstregionen, vanligtvis mellan nacken och ländryggen. Den består av tolv bröstkotor som är numrerade T1 till T12. Bröstryggen är en viktig del av kroppens stabilitet och stödjer ryggraden samt skyddar de inre organen som hjärtat och lungorna.

Smärtor i bröstryggen

Orsak & vanliga symtom kopplade till ont i bröstryggen

Smärta i bröstryggen kan vara resultatet av olika tillstånd eller sjukdomar som påverkar detta område. En vanlig orsak till bröstryggssmärta är överansträngning eller spänningar i musklerna mellan skulderbladen. Detta kan uppstå på grund av flera faktorer, inklusive:

  • dålig hållning

  • överdriven fysisk aktivitet

  • tunga lyft

  • stress

När musklerna i bröstryggen blir överbelastade kan de reagera genom att skapa smärta, obehag och stelhet i området.


Ont i bröstryggen som inte beror på muskulära problem

Det är dock viktigt att förstå att smärta i bröstryggen inte alltid beror på muskulära problem. Vissa ryggrelaterade problem i bröstryggen kan härledas till allvarligare sjukdomar och tillstånd. Till exempel kan diskbråck, där en disk i ryggraden pressar mot nervrötterna, orsaka skarp och konstant smärta. Kotkompression, som innebär en sammanpressning av ryggkotorna, kan också leda till smärta i bröstryggen. Andra allvarliga tillstånd som kan kopplas till bröstryggssmärta inkluderar lungsäcksinflammation, som kan orsaka andningsrelaterad smärta, och till och med hjärtinfarkt, där smärta i bröstryggen kan vara ett av de tidiga symptomen.

Hur går en behandling för ont i bröstryggen till?

Innan vi utför en behandling för ont i bröstryggen gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Det är viktigt att avgöra om din smärtor i bröstryggen beror på muskulära problem eller inte. Om de beror på muskulära problem så kan du få behandling på en våra kliniker.


Vår kiropraktor kan hjälpa dig med ont i bröstryggen genom att genomföra olika behandlingar och tekniker som är inriktade på att återställa rörligheten och lindra smärtan. Dessa kan inkludera justeringar av ryggraden för att korrigera eventuella subluxationer eller felställningar i kotorna. Kiropraktorn kan också använda olika manuella tekniker, stretchingövningar och övningar för att stärka musklerna kring bröstryggen och förbättra hållningen. 


Dessutom kan du få råd om ergonomi, livsstilsförändringar och övningar för att förebygga framtida problem med bröstryggen. Det är viktigt att diskutera dina symtom och behandlingsmöjligheter med en kiropraktor för att skräddarsy en plan som passar dina behov och mål. Tveka inte att boka en tid hos oss, så att vi kan hjälpa dig mot en smärtfri vardag!

BOKA TID IDAG!

bottom of page