top of page

Whiplash

Whiplash är en skada som uppstår vanligtvis vid en snabb och kraftig rörelse av nacken framåt och bakåt, liknande en piskrörelse. Det är vanligtvis resultatet av en traumatisk händelse, såsom en bilolycka, där nacken plötsligt och kraftigt sträcks och böjs utöver sin normala rörelseomfång.

Whiplash

Orsak & vanliga symtom

Smärta och ömhet i nacken är det vanligaste symtomet på whiplash. Smärtan kan vara lokaliserad till nacken eller sprida sig till skuldror, överarmar eller rygg. Nacken kan kännas stel och svår att röra på och det kan vara mycket smärtsamt att vrida eller luta huvudet.

Många personer med whiplash upplever huvudvärk som kan vara intensiv och lokaliserad till bakhuvudet eller runt pannan. Du kan även uppleva att det blir svårt med koncentration, minnet och att hålla fokus på en uppgift över tid. Vissa personer kan även uppleva yrsel, domningar och stickningar i nacken, armar och händer.

Hur går en behandling till?

Innan vi utför en behandling gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen.

Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.

BOKA TID IDAG!

bottom of page