top of page

Axelbesvär

Det är vanligt att ha ont i axlar eller skuldror. Axlarna är en komplex del av kroppen där många strukturer möts på en liten yta, och smärta i axlarna kan ha många orsaker. När det gör ont i axlar eller skuldror kan det bero på till exempel en skada, överbelastning, inflammation eller sjukdom.

Axelbesvär

Orsak & vanliga symtom

Det finns många tänkbara orsaker till varför du har ont i axeln, här är några av de vanligaste:
Skada eller överansträngning: Plötsliga skador, som fall eller stötar på axeln, kan leda till smärta. Överansträngning av axelmusklerna genom tunga lyft, repetitiva rörelser eller överdriven användning av armen kan också orsaka smärta.
Inflammation eller irritation i senor eller slemsäckar: Tendinit (inflammation i senan) och bursit (inflammation i slemsäckarna) kan orsaka smärta och obehag i axeln. Detta kan vara resultatet av överansträngning, felaktiga rörelser eller överbelastning.
Brott eller fraktur: En fraktur eller benbrott i axeln kan orsaka akut smärta och obehag. Det kan vara resultatet av en olycka, fall eller trauma mot axeln.
Ledproblem: Ledproblem såsom artros, reumatoid artrit (en autoimmun sjukdom som påverkar lederna) eller instabilitet i axelleden kan orsaka smärta och stelhet i axeln.
Nervrelaterade tillstånd: Nervkompression eller skador, till exempel i nervplexat som kontrollerar rörelsen och känsligheten i överkroppen och armen, kan leda till smärta och domningar i axeln och armen.
Frozen shoulder: Detta är en tillstånd där axelns kapsel blir tjockare och stelare, vilket leder till smärta och minskad rörlighet i axeln.
Refererad smärta: Ibland kan smärta från ett annat område i kroppen, som nacke eller rygg, stråla ut till axeln och orsaka smärta där.

Hur går en behandling till?

Innan vi utför en behandling gör vi alltid en ordentlig undersökning och ser till helheten av ditt besvär. Många gånger kan den smärta du upplever ha sitt ursprung från ett annat eller flera ställen i kroppen.

Terapeuten kan använda olika manuella tekniker för att lindra spänningar och förbättra rörligheten i en eller flera leder och området runt ditt besvär. Det kan inkludera ledmanipulation, mjukdelsbehandling, stretch av muskler men även rådgivning kring rehabträning och ergonomi. Vid behov samarbetar vi med andra vårdinstanser och säkerställer att du får rätt typ av vård.

BOKA TID IDAG!

bottom of page